Verdensmål i Park & Landskab
Vi har siden virksomhedens start arbejdet med at skabe og finde bæredygtige løsninger, fordi det giver mening for os. Med FN’s 17 Verdensmål fra 2015 er der nu en overordnet ramme for arbejdet, som vi er glade for.
Målene blev vedtaget ved FN’s generalforsamling i 2015, hvor 193 statsledere skrev under på en fælles plan for en bæredygtig global udvikling. Det var og er en verdensbegivenhed at ledere på hele kloden er blevet enige om 17 ambitiøse mål, så vi nu på tværs af landegrænser har en plan for, hvordan verden skal udvikle sig frem til 2030.
De 17 mål er yderst ambitiøse og bredt favnende og handler bl.a. om helt at udrydde fattigdom og sult, opnå fødevaresikkerhed, bedre ernæring og et mere bæredygtigt landbrug, sikre et sundere liv for alle, sikre adgang til uddannelse, anstændige job og en bæredygtig økonomisk vækst. Derudover skal målene sikre rent vand og adgang til bæredygtige og pålidelige energikilder, fremme fred, sikkerhed og stærke institutioner samt styrke globale partnerskaber.
Der er således rigeligt at tage fat på, og vi vil som virksomhed gerne gøre vores og yde et bidrag til at opnå verdensmålene.
Vi kan naturligvis ikke bidrage til alle 17 verdensmål, men vi kan bidrage til flere af målene og på den måde være med til den fælles globale plan for en bæredygtig udvikling inden 2030.
Verdensmålene kan virke lidt fjerne og store at forholde sig til, derfor vil vi gerne præsentere og vise, hvordan vi arbejder med nogle af de 17 verdensmål.
Verdensmål 2: Stop sult
STOP SULT, OPNÅ FØDEVARESIKKERHED OG FORBEDRET ERNÆRING SAMT FREMME BÆREDYGTIGT LANDBRUG
Park & Landskabs kerneydelse ligger et stykke fra ernæring og landbrug, men vi integrerer alligevel området i enkelte af de projekter, vi er involveret i.
I 2022 er Park & Landskab med til at bygge et nyt forsøgscenter for Aarhus Universitet
Her skal der forskes i fødevareproduktion med frugt- og bær avl. Ved Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug udfører medarbejderne forskning, der relaterer sig til alle typer af fødevarer. Der er fokus på kvalitet og bæredygtighed i hele kæden fra råvareproduktion, over lagring og forarbejdning til de sensoriske og sundhedsmæssige egenskaber.
Park & Landskab har udført en lang række projekter, hvor sansehaver er en vigtig del af det samlede projekt. I sansehaverne er der både spiselige oplevelser i form af fx bær og frugt. De spiselige oplevelser bevidstgør desuden børn og voksne om, hvor maden kommer fra.
Park & Landskab udfører en del opgaver, hvor naturarealer hegnes, så dyr kan pleje naturen / kulturlandskabet og på den måde skabe bæredygtigt kød. Dyrene går under åben himmel, med adgang til frisk luft. Det giver gode og sunde fødevarer i form af bedre kød, idet dyrene får motion. Desuden bevidstgør det om, hvor maden kommer fra hos både børn og voksne.
Verdensmål 3: Sundhed og trivsel
SIKRE ET SUNDT LIV FOR ALLE OG FREMME TRIVSEL FOR ALLE ALDERSGRUPPER
I Park & Landskab bidrager vi primært i forhold til at fremme det generelle sundhedsniveau både i forhold til medarbejdertrivsel og særligt i forhold til brugerne af vores løsninger, fx børn.
Park & Landskab har tegnet Sundhedsordninger for alle medarbejdere for at sikre deres trivsel. Desuden afholder vi årlige MUS-samtaler for at sikre, at den enkelte medarbejder er tilfreds og er i passende udvikling.
Park & Landskabs kerneydelse er at levere løsninger i form af legepladser og øvrige udeanlæg samt levere diverse varer fra webshop til kundernes egne projekter.
Vi går op i at give mulighed for fællesskab, motion og livsmod – særligt har vi fokus på lave inspirerende legepladser og udearealer til børn, så de både får sig bevæget og indgår i glædesfyldte relationer med andre. Vi går også op i at udvikle udearealer med faciliteter til fx fitness, parkour, Beach discipliner, tennis og basket, der også henvender sig til unge og voksne.
De sansehaver, vi har opført, skal udover at have fokus på mad og udvikling af fødevarer, netop stimulere de forskellige sanser, fx høresansen, lugtesansen, følesansen (taktile) samt stimulere neurologiske processer i hjernen og kroppen.
Vi udvikler og finder legeredskaber, der skal være sjove, spændende, udfordrende og nytænkende, så redskaberne aktiverer børnene fysisk og mentalt uden at det for dem virker som en pligt eller en træning.
Med fx Tarzanbaner af forskellig sværhedsgrad bygger vi redskaber, der udfordrer balancen, den fysiske kunnen og den kognitive udfordring i at vælge den nemmeste vej rundt på banerne. Sat sammen med andre redskaber såsom sandlege, sansestier og planteskemaer favner vores legepladser bredt, hvor der er muligheder for alle børn at udfolde sig, udforske og måske lære af vores redskaber.
Verdensmål 4: Kvalitetsuddannelse
SIKRE ALLE LIGE ADGANG TIL KVALITETSUDDANNELSE OG FREMME ALLES MULIGHEDER FOR LIVSLANG LÆRING
Park & Landskab har bidraget gennem:
1. Uddannelse af faglærte anlægsgartnere
2. Uddannelse af teknisk designer
3. Praktiksted for Jordbrugsteknolog
4. Praktiksted for Markedsføringsøkonom
5. At have folkeskoleelever i Skolepraktik
Desuden har virksomhedens direktør Th. Lau Knudsen deltaget i det Lokale Uddannelses Udvalg på DJC / Dansk jordbrug center. Hvor Han også deltager som Skuemester/censor ved svendeprøver for anlægsgartnere.
Endelig er virksomheden erhvervscase og Th. Lau Knudsen er censor ved certificering af erhvervsrådgivere ved Finanssektorens Uddannelsescenter.
Verdensmål 5: Ligestilling mellem kønnene
OPNÅ LIGESTILLING MELLEM KØNNENE OG STYRKE KVINDERS OG PIGERS RETTIGHEDER OG MULIGHEDER
I et mandsdomineret erhverv har vi uddannet flere kvindelige anlægsgartnerelever. Vi har desuden en kvindelig sælger og altmulig person, der bl.a. kører gummiged.
Virksomheden søger en kvindelig bestyrelseskandidat for at give mere diversitet i beslutninger og for at bidrage til en mere lige kønsfordeling i bestyrelsen.
Verdensmål 6: Rent vand og sanitet
SIKRE AT ALLE HAR ADGANG TIL VAND OG SANITET, OG AT DETTE FORVALTES BÆREDYGTIGT
Hvis vi skal passe på vores vand, så kræver det omtanke med brug af materialer og brug af mindre kemi. I Park & Landskab anvender vi nødigt kemi. I de tilfælde, hvor det er absolut nødvendigt, så er det kemi med den højeste miljøcertificering.
Vi genbruger så mange ressourcer, som vi overhovedet kan (mere udførligt om dette under MÅL 12: ANSVARLIGT FORBRUG OG PRODUKTION).
Til etablering af kunstgræsbaner anvender vi udelukkende miljøcertificeret kunstgræs, uden tungmetaller.
I vore gummibelægninger bruges eksempelvis Produktet GENAN SAFE 5, som overholder samtlige krav iht. EN 71-3 + A1:2014 _Legetøj – Sikkerhedskrav – Del 3: Migration af særlige stoffer.
Muldtoiletter til primitive overnatningssteder, sikre imod utilsigtet punktforurening, samtidig med at der er toiletter til alle der ønsker at bruge naturen.
Verdensmål 7: Bæredygtig energi
SIKRE AT ALLE HAR ADGANG TIL PÅLIDELIG, BÆREDYGTIG OG MODERNE ENERGI TIL EN OVERKOMMELIG PRIS
For at bidrage til udviklingen af bæredygtige energier, har Park & Landskab investeret i Obton A/S, der arbejder med bæredygtige investerer i solenergi.
Park & Landskab har medvirket til opførelse af en sciencehytte hos Rousgsø spejderne. Hvor hytten skal forsynes med solenergi og der i øvrigt skal arbejdes med alternative energiformer. Hytten skal være med til at generere og skabe nysgerrighed omkring udvikling af byggeteknikker, brug af lokale ressourcer samt udnytte lokal energi fra sol, vind og vand.
Vi bruger biobrændsel til opvarmning af kontor-, lager- og værkstedsfaciliteterne i Paderup. Her anvender vi bl.a. træ fra emballage, som ikke kan anvendes til bygning af nye redskaber.
Vi arbejder aktivt med elbesparelser. Fx har vi skiftet belysningen til LED. Desuden har vi opsat lavenergi pumper på varmesystemet. Vi slukker for kopimaskiner, computere og lys, når kontoret forlades. Endelig har vi opsat bevægelsessensorer på alle lyskilder omkring bygninger og på lagerpladsen.
Verdensmål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
FREMME VEDVARENDE, INKLUSIV OG BÆREDYGTIG ØKONOMISK VÆKST, FULD OG PRODUKTIV BESKÆFTIGELSE SAMT ANSTÆNDIGT ARBEJDE TIL ALLE
I Park & Landskab har vi en stolt tradition for at uddanne vores egne montører. Det gør vi i forhold til de anlægsgartnerelever, vi har. Ligesom vi uddanner de ufaglærte personer, vi ansætter. Vi sørger for at lære dem de faglige kompetencer og skaber med tålmodighed og entusiasme det rum, den enkelte har brug for at kunne indlære. Det gør vi uanset, om det er unge mennesker eller mere modne mennesker, der trænger til et karriereskift. Vi mener, at denne uddannelse er vigtig for at kunne udføre jobbet og dermed bevare beskæftigelsen på kort og langt sigt.
Vi har også ofte ansat medarbejdere fra andre europæiske lande. Det drejer sig om mennesker, der er kommet til Danmark for at få en ny start i tilværelsen. Her sørger vi for, at de bliver behandlet godt og anstændigt, ligesom vi hjælper dem med at integrere sig i det danske samfund og finde på plads i vores kultur.
Verdensmål 9: Industri, innovation og infrastruktur
BYGGE ROBUST INFRASTRUKTUR, FREMME INKLUSIV OG BÆREDYGTIG INDUSTRIALISERING OG UNDERSTØTTE INNOVATION
I Park & Landskab er det en grundregel, at vi altid tager noget med både ud og hjem. Vi har hænderne fulde og hverken kører eller går uden at have hænderne eller bilerne fulde, når vi går eller kører frem og tilbage fra opgaver. Så vi tænker os om og planlægger, inden vi bruger energi.
Vi forsøger i det omfang det overhovedet er muligt agere bæredygtigt ved at bruge lokale råvarer, fx træ og grus, når vi anlægger legepladser og udearealer.
Park & Landskab har investeret i recycklingvirksomheden ReMatch, der genanvender udtjente kunstgræsbaner. Gennem en patenteret proces baseret på mekanisk adskillelse af kunstgræsset renser man komponenterne til et renhedsniveau, hvor sand, gummi, backing og fibre effektivt kan bruges i nye produktionscyklusser. ReMatch behandler gamle kunstgræsbaner fra ind- og udland.
ReMatch er desuden vores leverandør af genbrugssand.
Vi genbruger råstoffer. Fx har vi selv udviklet en rensemaskine til rensning af sand. Den bruger vi i institutioner, hvor vi renser sandkasse-sand og faldunderlag. At oprense in situ sparer dels transport dels sker der ikke unødigt forbrug af råstoffer. Sand er en knap resurse, som vi skal passe på.
Vi anvender gummigranulat fra brugte bildæk. Ved at indbygge gummiet i faldunderlag på legepladser, spares miljøet for CO2, idet alternativet er afbrænding af dækkene.
Vi forsøger så vidt det er muligt at få indflydelse på infrastrukturen de steder, vi arbejder. Et eksempel er Projekt MOVE ved Mariager Hallen. Her var vi med til at designe dele af deres parkeringsplads, så den opfylder flere formål. Derved fik vi optimere pladsen og få mere ud af området. Derved undgik vi at rydde et nærliggende skovareal.
Vores mål er at fortsætte denne udvikling og sørge for, at de områder, vi er med til at designe, har, hvis muligt, flere anvendelsesmuligheder, så vi får udnyttet den plads, der er til rådighed bedst muligt, så vi får så få befæstede arealer som muligt til glæde for natur og klimasikring af området.
Vores mål er at fortsætte denne udvikling og sørge for, at de områder, vi er med til at designe, har, hvis muligt, flere anvendelsesmuligheder, så vi får udnyttet den plads, der er til rådighed bedst muligt, så vi får så få befæstede arealer som muligt til glæde for natur og klimasikring af området.
Verdensmål 10: Mindre ulighed
REDUCER ULIGHED I OG MELLEM LANDE
Hos Park & Landskab har vi i mange år arbejdet ud fra et princip om, at det ikke betyder noget, hvor du er født, hvad du hedder eller hvilken religion du tror på, hvis blot du har lysten og evnerne til at deltage på vores hold.
Vi har fx en dygtig landskabsarkitekt ansat. Han er født, opvokset og uddannet i Iran, men han så en bedre fremtid for sig selv og sin familie i Danmark og har været hos os i en årrække.
Ligeledes har vi en rigtig dygtig medarbejder ansat fra Litauen. Han er dansk gift og har stiftet familie her i Danmark.
Tidligere har vi beskæftiget medarbejdere fra bl.a. Polen, Rumænien, Israel og Tyskland.
Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund
GØRE BYER, LOKALSAMFUND OG BOSÆTTELSER INKLUDERENDE, SIKRE, ROBUSTE OG BÆREDYGTIGE
Til dette mål hører at skabe grønne offentlige rum og forbedring af byplanlægning og bystyring.
Park & Landskab bidrager til at skabe grønne offentlige rum i forhold til dette verdensmål. Det er selvsagt en af vores kerneydelser og vi gør os daglige store anstrengelser for at tilføre natur, når vi anlægger legepladser og udearealer. Vores mål er at fortsætte denne udvikling og sørge for, at de områder, vi er med til at designe, har, hvis muligt, flere anvendelsesmuligheder, så vi får udnyttet den plads, der er til rådighed bedst muligt, så vi får så få befæstede arealer som muligt til glæde for natur og klimasikring af området.
Vi vil desuden arbejde på at få mere levende natur ind i de projekter, vi er involverede i. I et projekt ved Øster Bjerregrav har vi i samarbejde med arkitekter bygget et aktivitetsområde, hvor vi har tilføjet aktivitetsområdet 19 træer og 300 staudegræsser. Her har de fået et funktionelt område, som samtidig gavner naturen, er med til at klimasikre området og også giver brugerne en ekstra sanseoplevelse. Derfor står vi også for den fremtidige pleje og vedligeholdelse af området, så vi kan sikre, at alt trives og bliver ved med at voksne og give brugerne glæde.
Vi har også flere gange plantet klatreplanter op ad hegn for at sikre beskyttelse mod vind og indsyn. Desuden laver vi ofte højbede, der dels fungerer som afskærmning dels er fyldt med spiselige og/eller velduftende planter, der kan pirre børnenes nysgerrighed og giver en sansemæssig oplevelse.
Planterne i anlæggene er ligeledes med til at sikre imod overophedning og samler nogle af de mange støvpartikler
Vi bruger så vidt det overhovedet er muligt bæredygtige materialer, når vi bygger legepladser og uderum. Vi forsøger som sagt også at få mere grøn beplantning med ind i vores legepladsdesigns, for på den måde at kunne tilbyde et friskt naturligt pust samt sørge for mere natur i byerne.
Da alle børn har behov for at lege for at kunne skabe relationer til hinanden, mener vi også, at offentligt tilgængelige legepladser kan være med til at integrere kulturer – derfor bør der altid være plads i byen til legepladser – helst så grønne som muligt for at bidrage til biodiversitet, klimasikring og sansebombardement. Legepladser kan fungere som et samlingspunkt, hvor alle er lige og hvor børn og forældre kan omgås hinanden i ro og mag.
Verdensmål 12: Ansvarlig forbrug og produktion
SIKRE BÆREDYGTIGT FORBRUG OG PRODUKTIONSFORMER
Målet handler om effektiv styring af vores fælles naturressourcer, og måden vi bortskaffer giftigt affald og forurenende stoffer samt at tilskynde industrier, virksomheder og forbrugere til at genbruge og reducere deres affald.
Vi bruger naturtræ i form af dansk og helst lokalt lærketræ, FSC certificeret egetræ og/eller europæisk robinietræ. Naturtræet er ikke imprægneret og kan derfor efter endt anvendelse recirkuleres eller blot returneres til naturen, hvor det vil blive nedbrudt og atter indgå i naturens kredsløb.
Vi genbruger så meget af det materiale, vi har til overs, som overhovedet muligt.
Når vi fx piller et gammelt legetårn ned, sørger vi for at gemme de rustfrie dele, så de kan bruges andre steder. Vi renser og genbruger:
• Rustfrie rutsjebaner og gliderør
• Dele fra svævebaner
• Kravlerør
• Gummifliser og måtter
• Faldunderlag
• Hele legeborge
Alt overskydende træ kører vi hjem til os selv på pladsen, hvor vi sortere det i 2 bunker. I bunke 1 ligger alt det træ, vi kan genbruge til at bygge nyt med. I bunke 2 ligger det træ, der ikke har yderligere anvendelse i nybyggeri – det kan man hente og bruge som brændsel.
Vi har desuden en bunke til beton. Når bunken er tilpas stor, så kører vi det til knusning, så vi kan genbruge det og anvende det i stedet for stabilgrus.
De fleste af de materialer, vi får hjem fra leverandører, bliver leveret på paller. Pallerne leverer vi tilbage så de kan bruges flere gange fremfor at sende dem til brænding. Øvrigt træ fra emballage anvender vi til nye møbler, shelters, hegn, højbede mv.
Vi aftaler desuden ofte, at lokale borgere eller foreninger kan komme og afhente afmonterede legetårne på legepladser, vi renoverer. På den måde skal vi ikke fragte dem hjem og bruge tid og brændstof på det, mens der er nogle andre, der kan få glæde af legetårnet.
Vi sorterer også alt jern fra, der ikke kan genbruges på anden vis, så det kan afhentes af en skrothandler, som kan få det bedre sorteret og genbrugt.
Affaldssortering – udover det allerede nævnte, sorterer vi i disse fraktioner:
• Pap til genbrug
• Plast til genbrug
• Batterier til genanvendelse
• Lyskilder
• Øvrige som afleveres direkte på genbrugsstationen
Verdensmål 13: Klimaindsats
HANDLE HURTIGT FOR AT BEKÆMPE KLIMAFORANDRINGER OG DERES KONSEKVENSER
Ved at indføre så meget beplantning som muligt på legepladsprojekter og øvrige uderumsprojekter, så hjælper vi med at klimasikre, idet planter afleder vand i modsætning til befæstede arealer (se Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund). Desuden regulerer planter temperaturen i modsætning til befæstede arealer.
For at sænke vores forbrug af fossile brændsler og flg. aftryk på klimaet udfaser vi håndholdt benzindrevet værktøj med batteridrevet værktøj, fx motorkædesav og hækkeklippere.
Til alle vores to-takts maskiner bruger vi miljøbenzin, fremfor selv at blande det. På den måde bruger vi den mest miljørigtige brændstofmetode, som er til vores rådighed.
Vi har anskaffet os et renseanlæg, som gør det muligt for os at rense gamle gummibelægninger for sand og snavs, derved for vandet igen mulighed for at sive ned igennem gummiet, så vi undgår lokale oversvømmelser, samtidig med at det ikke er nødvendigt at udskifte gummiområderne så ofte, dvs. at vi kan forlænge deres levetid. Vi har selv udviklet et renseanlæg, der kan rense / fjerne urenheder, dyrefterladenskaber, sten, grene og gammelt legetøj, der er blevet begravet mm. Fra sandet i sandkasser og faldunderlag. Derved spares der en masse transport til at fjerne det gamle sand og køre nyt til. Samt vi sparer på en knap ressource. (sand bliver en mangelvare i Danmark)
Når vi laver gummibelægning, bruger vi hovedsageligt gummigranulat lavet af gamle bildæk. På den måde spares miljøet for de giftige gasser der udledes ved afbrænding af dækkene, som ellers ville være blevet deres skæbne.
Verdensmål 15: Livet på land
BESKYTTE, GENOPRETTE OG STØTTE BÆREDYGTIG BRUG AF ØKOSYSTEMER PÅ LAND, BEKÆMPE ØRKENDANNELSE, STANDSE UDPINING AF JORDEN OG TAB AF BIODIVERSITET
Vi forsøger at få indført flere planter i vores projekter. Det kan være alt fra græs til træer. Vi er overbeviste om, at man sagtens kan have en spændende legeplads, hvor der også samtidig er masser af planter i den ene eller anden form.
Vi er især glade for at plante spiselige planter og krydderurter, der kan være med til at påvirke børnene til at interessere sig for planter, og hvor maden kommer fra.
Vi forsøger også så vidt som muligt at designe vores legepladser til at passe ind i landskabet med minimal fældning og opgravning af eksisterende naturområder. Ved Mariager Hallen har vi fx bygget en Tarzanbane på en skråning, hvor der stod en masse træer. Hovedparten af disse træer står der endnu og banen snor sig elegant mellem træerne, hvilket sikrede at ikke skulle fælde flere træer end absolut nødvendigt.
Heldigvis er der stor interesse for bæredygtige løsninger, så der igen bliver plads til dødt ved, kvashegn og rengbede, selv i byernes børnehaver og i grundejerforeningerne, så vi kan ændre græsørkenen til frodig natur .